Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pizza w Starachowicach
alwaysdrunk napisał(a):A jadł ktoś może pizzę z "Andy's Bar" z Galardii?

Ja jadłem, całkiem niezła
Odpowiedz
alwaysdrunk napisał(a):A co sądzicie o Barze Mlecznym "Miś"?
Bardzo w porządku, po prostu domowe jedzenie.
Dziś byłem na śniadaniu, jajecznica świetna, zestaw śniadaniowy (ser żółty i biały, wędlina, pomidor, sałata i masło) też w porządku plus kakao - zapłaciłem 10zł z groszami.

A jadł ktoś w jadłodajni/restauracji w ZDZ na ul. Wojska Polskiego ?
RISE napisał(a):A ja polecę gotową pizze z Biedronki ... nie mrożoną, jest w lodówkach, wstępnie podpieczona, dobre ciasto, produktów odpowiednio , nazywa się Donatello. Osobiście lubię z kurczakiem i taką polecam. Cena 7,99 zł
Sprawdz jej skład, co jest w cieście i nie tylko Big Grin Dawno temu też mi się zdarzało kupować takie rzeczy, od kiedy zmieniłem podejście do żywienia, od razu i lepiej się czuje. Ale co kto lubi, skoro smakuje to czemu nie Smile Coca - cola też smakuje, a trudno o gorszą truciznę dla organizmu człowieka.
Peemek napisał(a):Ponieważ właśnie dojadłem resztki wczorajszej pizzy z Galaktyki to napiszę swoją opinię. Ciasto nawet po odgrzaniu jest rewelacyjne co do ilości składników to rzeczywiście na tańszych pizzach jest ich mało, żeby dobrze zjeść zamawiam nr 7 z podwójnym serem i tam już niema się do czego przyczepić.
Też tak miałem z Galaktyką, że nawet po podgrzaniu była dobra. Ale już dawno dawno nie jadłem pizzy, kiedyś sprawdzę.
A co do składników - ano wiesz jak jest w Polsce z tą pizzą. U nas najważniejsze, żeby było napaćkane 2 kilo składników na placek to Polak powie, że pycha. A tajemnicą pizzy jest tylko i wyłącznie ciasto, składniki są dodatkiem i mają podkreślić smak ciasta.
Lubię ciasto z Galaktyki, ale jadałem lepsze poza Starachowicami. Uwielbiam pizzę z szynką parmeńską, trochę prawdziwej mozzarelli, rukolą i oliwą z oliwek. Pycha. Ale takiej u nas niestety nie ma Sad
Odpowiedz
Jeżeli chodzi o Galaktykę to jest ona najlepsza w mieście pod kątem pizzy-placka-zapiekanki - ta liga. Aczkolwiek daleko jej od tych prawdziwych włoskich, ale takich u nas w okolicy chyba nie ma.
Odpowiedz
Andy's Bar - kuchnia amerykańska? o lol to nawet obok amerykańskiej kuchni nie było. menu non stop to samo czyli schabowe, karkówki i piersi z kuraka po chinsku w szpinaku i gyros - to na przemian. Czasami się trafi jakaś ryba. Jedzenie smakowo bardzo średnie czasami mam wrażenie, że przepłacam. I te szczypce i łyżki do nakładania sobie "potraw" każdy maca jedną łyżkę czy szczypce a potem takowe wymacane przez niezliczoną liczbę osób zsuwają się do bemarów i razem z tym jedzonkiem leżakują. Widziałam nie raz, obrzydzenie brało. Ogólnie nie polecam.
Odpowiedz
Muszę powiedzieć, że ostatnie kilka razy jakie byłem w Galaktyce pizza mi smakowała. Bardzo lubię pizzę. Dodatkowo jest lepszy sos czosnkowy niż kiedyś. Teraz jest gęsto a taki preferuję.

Wiecie jakie piece do pizzy mają nasze pizzerie ? To są piece elektryczne czy na drewno ?
(zawsze chciałem sam upiec chleb na zakwasie i zrobić pizzę).
Młodzi ludzie, mądrzy, ambitni, uczciwi- zaplanujcie sobie emigrację. W tym kraju prędko nic się nie zmieni!
Odpowiedz
Mysle,ze wiekszosc ma elektryczne. najlepsza pizzeria jak dla mnie to JOKER, nie polecam zdecydowanie Grubego Benka.
Odpowiedz
Wszystkie pizzerie oprócz Strychu mają piece elektryczne.
Strych jako jedyny pizze piecze w piecu opalanym drewnem.
Odpowiedz
Dziękuję za info. Aż wybiorę się na Strych przypomnieć sobie smak Pizzy stamtąd. Zawsze nurtowało mnie zagadnienie ciasta do pizzy i jego smaku w zależności od pieca. Lubię cienkie ciasto ale ciekaw jestem czy różni się ono między piecem elektrycznym a opalanym drewnem.

Drugie zagadnienie to czy to są ciasta na drożdżach czy bez.
Młodzi ludzie, mądrzy, ambitni, uczciwi- zaplanujcie sobie emigrację. W tym kraju prędko nic się nie zmieni!
Odpowiedz
Ciasto na strychu jest bardzo specyficzne i nie wiem czy faktycznie nie jest bez drożdży.
Ciasto jest bardzo kruche po wypieczeniu i bardzo przypomina podpłomyki.
Gdyby tylko dodatki były lepszej jakości wtedy jak dla mnie zdecydowanie pizza nr 1 w Starachowicach.
Odpowiedz
Star 266 napisał(a):Drugie zagadnienie to czy to są ciasta na drożdżach czy bez.
Ciasto na pizze jest kupowane. Na przykład jak pieką chleb, w Lidlu czy w Biedronce, przecież tam nikt nie bawi się w zagniatanie ciasta.
Jestem z MIASTA...
Odpowiedz
Jasne, że pizza z Biedronki nie ma najlepszego składu i niejeden konserwant. Ale jeśli myślicie, że pizza którą zamawiacie w pizzerii jest pod tym względem "kryształowa" to jesteście w dużym błędzie. W większości lokali nie myje się warzyw (debilizm), a gdyby pizzę "rozebrać" na czynniki pierwsze okazałoby się, że ser żółty ma azotyn potasu i stabilizatory, szynka - nawet nie chcę wiedzieć, i tak dalej... Jakby z tego zrobić jeden "skład" to też wyszłaby ładna lista.
Odpowiedz
@ Vendetta, @ Janus

Tak wiem, że w niektórych Pizzeriach ciasto na placek przychodzi ........kurierem.

Ja właśnie lubię to , takie jak podpłomyk. Hm , chyba głodny jestem bo aż mi się takiej pizzy zachciało.
Młodzi ludzie, mądrzy, ambitni, uczciwi- zaplanujcie sobie emigrację. W tym kraju prędko nic się nie zmieni!
Odpowiedz
Polecam zakupić sobie kamień do pieczenia i śledzenie tego bloga... www.domowa.pizza
Odpowiedz
Ciasto jest dowożone w formie zamrożonych kulek szczególnie w pizzeriach franczyzowych - typu Telepizza. Mniejsze pizzerie raczej robią ciasto po swojemu - lepiej lub gorzej. I tak naprawdę to właśnie w cieście tkwi najważniejsza różnica - bo pozostałe składniki z reguły są mniej więcej te same. Każdemu właścicielowi zależy na rentowności, więc wybiera składniki tanie i zjadliwe, także i tak ludziska trafiają do tych samych hurtowni i dostawców :-). No i zostaje jeszcze kwestia sosu - można kupić ketchupowatego gotowca jak większość, albo wykoncypować coś we własnym zakresie.
Odpowiedz
W telepizzy może i dowożą zamrożone ciasto ale taka robota to głupota.
Zrobienie ciasta do pizzy jest proste i wymaga po prostu tylko dobrych składników i trochę wiedzy - ewentualnie maszyny do wyrabiana ciasta (tzw. haka).
Pracowałem w Biesiadowie w Kielcach i robiliśmy ciasto o dziwo tylko z mąki, wody, drożdzy i oleju Smile Bez polepszaczy itd. i było bardzo smaczne.
Odpowiedz
@Faraon20

Bardzo fajnie, że pracowałeś w pizzerii. Według mnie masz wiedze tajemną i pewnie nie raz Ciebie o cos w tym temacie podpytam.

Składniki mieliście rzeczywiście proste. Z tym wyjątkiem , że sztuką jest zrobić ciasto bez drożdży. Tak mi się wydaje.
Młodzi ludzie, mądrzy, ambitni, uczciwi- zaplanujcie sobie emigrację. W tym kraju prędko nic się nie zmieni!
Odpowiedz
Pewnie że da się zrobić ciasto bez drożdży, ale nie wyrośnie i wyjdzie z tego zwykły placek. A telepizza może chce żeby jej pizze smakowały tak samo i dlatego dowozi ciasto, Albo jak nie wiadomo o co chodzi to Chodzi o pieniądze. Żeby móc robić ciasto na pizze to trzeba mieć kuchnię spełniającą wymogi sanepidu, a taka kuchnia kosztuje. Telepizza woli zarabiać a nie inwestować.
Jestem z MIASTA...
Odpowiedz
W czeluściach internetów dokopałem się do takiego filmiku sprzed ponad roku:
https://www.youtube.com/watch?v=SfA7NRn_sWo

Wyniki dość... ciekawe. Telepizza przed Galaktyką, hmmm... No cóż, z gustami się nie dyskutuje. Dla mnie najsłabsza pizza to ta z Grubego Benka, Margherita mimo swoich wad jest jednak trochę wyżej w moim rankingu. W Grubym Benku jadłem dwa razy i za drugim razem (pod koniec 2014 roku) żałowałem, że coś mnie podkusiło spróbować ponownie. Co ciekawe, zdaje się że ta pizzeria wygrała kiedyś konkurs Echa Dnia na najlepszą pizzerię w mieście. Jak dla mnie to niepojęte, ale to moja subiektywna opinia.

A jak się potoczyły losy pizzerii użytkownika kecaj_85, o której toczyła się dyskusja dwie strony wstecz? Jadł ktoś tam ostatnio? Działa jakaś strona internetowa tego lokalu?
"Wygrajcie wybory to sobie wszystko przegłosujecie" ~Stefan Niesiołowski
Odpowiedz
Pizzeria Ewolucja na Kościelnej, kto był, kto smakował. ???
Odpowiedz
Być nie byłem, ale na dowóz zamawiałem. Pare stron wcześniej opisywałem. Wink Wrażenia takie dosyć dziwne powiedziałbym. Wink
Odpowiedz
Działa działa ma się dobrze Smile
Odpowiedz
Ok, znalazłem facebook'owy fanpage.
https://www.facebook.com/Pizzeriaewolucja/
Po zdjęciach widzę, że dodatków nie żałują, ciekawe jak z ich jakością. Ostatnio robię "włoską" pizzę w domu, ale może się skuszę na którąś z tej pizzerii.

Oscar napisał(a):Pare stron wcześniej opisywałem.
Oskar, dzięki, tamto czytałem, ale chodziło mi o jakąś bieżącą opinię, przez ponad rok mogło się sporo zmienić na lepsze albo na gorsze. Wink
"Wygrajcie wybory to sobie wszystko przegłosujecie" ~Stefan Niesiołowski
Odpowiedz
gallo88 napisał(a):przez ponad rok mogło się sporo zmienić na lepsze albo na gorsze
Masz racje. Jak się skusisz, to nie zapomnij zdać relacji Smile
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości